Muziekwerk

Muziekwerk is eigenlijk een wonderlijke naam, want als er iets is dat geen werk voor mij is, is dat het spelen met klanken en ritmes, met muziek dus.

Toch klopt de naam ook wel, want ik werk met muziek en dat doe ik al sinds 1990. Toen ontdekte ik voor het eerst hoe heilzaam en vruchtbaar muziek is in het werk met mensen. Ik was toen verbonden aan het ITIP (Instituut voor Toegepaste Psychologie), en werd gevraagd om binnen een Intensive (een week waarin mensen geholpen worden om zicht te krijgen op fundamentele levensvragen) een bijdrage te leveren vanuit  muziek. In die tijd was ik met name gefascineerd door het Afrikaanse ritmespel op een robuuste trommel die met de handen wordt bespeeld, de djembé. De ‘heart beat’ van deze trommel bleek een uitnodigende werking te hebben: de beat moest onderdeel zijn van de intensive.
Ik had een eigen ruimte met enkele muziekinstrumenten (een gitaar, Afrikaanse trommels, een Chinese gong en een aantal klankschalen). Om beurten kwamen de mensen binnen met de vragen die hen bezig hielden. Hoewel ik geen enkele ervaring had met werken vanuit muziek, kreeg ik ingeving na ingeving en was ik als een vis in het water. Het werk ging heel vanzelf en op elke vraag was er een muzikaal antwoord. In wezen was elke vraag een muzikaal thema: voor de één ging het over het toelaten van dissonanten, voor een ander over de schoonheid van het kleine geluid en bij weer een ander over het vertolken van diepe smart, in de vorm van een klaaglied. Heel indrukwekkend allemaal.

Hoewel ik opgeleid ben als andragoog en werkzaam was (en ben) als trainer/procesbegeleider binnen organisaties, voelde ik mij in mijn werk met  muziek eerder een sjamaan: via de muziek werd een verbinding tot stand gebracht tussen de wereld die wij kennen in ons dagelijkse doen en laten (de wereld van het bewustzijn en van het ego) en een onbewuste wereld, waar we doorgaans maar weinig contact mee hebben (de wereld van de ziel). Zo ontdekte ik dat het werken met muziek zowel helend (heel-makend, troostrijk, inspirerend) als inzichtgevend is. Het is een speelse, dynamische én creatieve manier van werken, die diep raakt.
Ik had het werk gevonden dat mij op het lijf geschreven is: Muziekwerk was geboren.

Nu, vele jaren later, heb ik niet alleen een prachtige verzameling muziekinstrumenten opgebouwd, maar hebben wij (samen met Mariëtte)ook veel ervaring opgedaan met het werk met muziek. Ik heb muziek gemaakt in retraites en er mee gewerkt in intensives, in rituelen rond rouwverwerking en ik werk er mee binnen organisatietrainingen.
Daarnaast leiden Mariëtte en ik dagen waarop mensen worden uitgenodigd om hun zielensmart te vertolken in de vorm van klaagliederen, alsmede dagen waarop vrienden elkaar op een nieuwe wijze kunnen ontmoeten, namelijk middels muziek.
Tenslotte nodig ik mensen uit in mijn muziekruimte, om te komen spelen of om persoonlijke thema’s te verkennen in een spel van klanken en ritmes.

Comments are closed.