Klaagliederen

Dit is een troostrijke en helende dag, waarop je wordt uitgenodigd om je hart te luchten middels vocale expressie.
We hebben allen te maken met gebeurtenissen, waarbij  het leven diep ingrijpt: het overlijden van een geliefde, een scheiding, ziekte, pijn, verlies van werk of zingeving. Allemaal gebeurtenissen die vaak diepe gevoelens van verdriet, eenzaamheid, smart en verlangen teweegbrengen. We kennen dit in de actualiteit van vandaag of als weeklacht op de bodem van onze ziel.

Erover praten kan zeker tot steun zijn, maar vaak schieten woorden tekort. Het is onze persoonlijke ervaring dat het zeer heilzaam is om met de stem, al zingend en weeklagend, expressie te geven aan wat in ons leeft. Zo ontvouwt zich een waarachtig, ongepolijst lied, waarin we ons hart kunnen luchten, een lied waarin alle opsmuk oplost in de ervaring van rauwe realiteit
In de flamenco spreekt men van ‘Cante a palo seco’, de pure zang.
Deze zang is er niet om te behagen, maar om het hart voor even te verscheuren en daarna volmaakter te herstellen
Mooier kunnen wij het niet zeggen.

Het lied ontstaat ter plekke. Je kunt het vooraf niet bedenken. Mogelijk is er in het begin alleen maar een kreun, een zucht of een schreeuw, waarmee je het lied als het ware uitnodigt om tevoorschijn te komen. Dan komt er mogelijk een woord, een zin, misschien ontvouwt zich een verhaal. Maar het kan ook zijn dat het lied alleen uit klanken bestaat en dat dat precies vertolkt wat er in je omgaat.
In samenspel met de groep helpen wij je het lied tot leven te brengen, door mee te zingen of door muzikale ondersteuning.

De waarachtigheid van de pure en naakte expressie raakt diep én er gaat een sterke verbindende werking van uit, omdat een ieder zich blijkt te herkennen in de zielensmart die zich in het lied van de ander openbaart. Dat is een belangrijke waarde van een dag als deze: een zeker isolement wordt doorbroken, je bent niet langer alleen. Het is buitengewoon heilzaam om dit te beseffen.

 

 

Leave a Reply